Stephanotis floribunda - bruidsbloem

Stephanotis floribunda - bruidsbloem

De Stephanotis is een populaire kamerplant, die wordt gehouden om zijn glanzende bladeren en geurige bloemen tussen mei en oktober. Hij kan het zeer goed doen in een warme, lichte woonkamer.

Hoewel het natuurlijk lastig wordt om ideale condities, die Madagascar voor de Shephanotis heeft in een huiskamer te hebben, kunt u een prima kamerplant krijgen met wat zorg. De plant heeft een goed verlichte plek nodig, maar geen direct zonlicht in de zomer. Een kamertemperatuur van 21 graden is ideaal, maar een koelere temperatuur kan ook. Een Stephanotis houdt van een hoge luchtvochtigheid en u moet er voor zorgen, dat overvloedig water niet blijft staan in de pot. Oplossingen hiervoor zijn te vinden in ons tuincentrum. In de winter zal de plant niet veel groeien, dus moet u matig zijn met water geven, maar wanneer de plant groeit van april tot oktober, moet u juist veel water geven en mag de grond niet uitdrogen. Geef tussen april en oktober extra vloeibare plantenvoeding met veel kalium, die u ook in ons tuincentrum kunt kopen.

Hoewel het een sterke kamerplant is, kan hij wel last krijgen van een aantal veel voorkomende problemen met huiskamerplanten, zoals mijt. Wanneer hij niet goed bloeit, staat hij meestal te droog of krijgt hij in de zomer niet genoeg warmte, maar kan ook zijn omdat hij teveel water heeft gehad in de winter. Een goede zomer- en winterbehandeling is cruciaal voor deze plant.

Deze mooie kamerplant heeft verder weinig zorg nodig, maar er zijn een aantal dingen, die u kunt doen. Aan het eind van februari moet u alle zwakke zijwaartse groei snoeien en nieuwe scheuten kunt u langs touwtjes of een raamwerk leiden. Om de plant niet al te groot te laten worden, kunt u de zijwaartse groei probleemloos terugsnoeien en kunt u nieuwe scheuten ook halveren.
 

Bron: Bloemenbureau Holland