Cymbidium: Woonplant van de maand oktober

Cymbidium: Woonplant van de maand oktober

De stengel zit ergens verborgen in een woud van zachte groene bladeren. En de bloeistengels zijn al snel bijna topzwaar van de bloemen. Cymbidium bloeit wekenlang in een toorts met rode, paarse, roze, oranje, gele, groene of tweekleurige bloemen die soms een lichte, aangename geur hebben. Door zijn imposante formaat en uitstraling staat de plant bekend als de 'Koning van de Orchideeën'.

Bijzonder is dat Cymbidium, in tegenstelling tot de meeste orchideeën, geen luchtwortels heeft, maar een kluit én dat het een begerenswaardige, sterke seizoensplant is, die alleen verkrijgbaar is in het najaar en de winter. 

Herkomst

Cymbidium ziet er tropisch uit, maar is een werkelijkheid een koel type. De orchidee is gewend om te overleven op de zuidhellingen van het Himalayagebergte. Zelfs op die rotsachtige, voedselarme bodem, in koude nachten en bij fel licht is hij in staat zijn mysterieuze, elegante bloemen te laten bloeien. Dat maakt het een zeer sterke woonplant, die goed bestand is tegen het binnenklimaat. 

Keuze assortiment Cymbidium 

Cymbidium is er in vele kleuren, van roomwit tot groen en bruin tot rood, geel, roze en wit. De bloemblaadjes kunnen egaal van kleur zijn maar ook streepjes of vlekjes hebben. Ook de lipkleur varieert, het stempelkapje is daarentegen altijd wit. Cymbidium groeit langzaam, van spriet tot bloeiende plant kost gemiddeld zo'n vijf jaar. Dat maakt het een zeer waardevolle, sterke orchidee. De woonplant wordt aangeboden in mini’s, grootbloemige soorten en als hangplant.

Verzorgingstips

  • Cymbidium staat het liefst op een plek waar indirect licht valt.
  • In tegenstelling tot veel andere orchideeën heeft Cymbidium een echte kluit. Eens in de twee weken dompelen, half uurtje laten staan, laten uitlekken, klaar. 
  • Plantenvoeding kan eens in de drie weken aan het dompelwater worden toegevoegd. 
  • Is Cymbidium uitgebloeid, snij dan de bloemstengel eruit. Zet de plant licht en koel weg, dan is de kans groot dat hij een nieuwe stengel produceert.