Klimplanten

Klimplanten

Klimplanten scheppen een landelijke sfeer, bedekken lelijke muren, geven schaduw en zorgen voor natuurlijke scheidingen. Met deze tips brengt u meer leven en variatie in uw ‘verticale tuin’.

Soorten
Klimplanten kunnen worden verdeeld in echte klimmers en slingeraars. Tot de eerste soort behoren klimop, hydrangea en wingerd. Deze planten houden zich vast met hechtwortels of zuignapjes en hebben geen hulp nodig. De slingerplanten vormen een grotere groep. Bekende slingerplanten zijn ondermeer clematis, kamperfoelie en blauwe regen. Deze variëteiten klimmen met behulp van slingerende bladranken of -stelen en hebben hierbij de steun van een draadwerk of een klimrek nodig. Bij uw tuincentrum vindt u hiervoor alle benodigdheden. Daarnaast zijn er nog soorten als rozen en bramen, die in het wild hun doorns gebruiken om zich aan andere planten vast te hechten. Wilt u ze tegen een muur of klimrek laten groeien, dan zult u ze regelmatig op moeten binden.

Kies de juiste klimmer
Voordat u klimplanten koopt, is het nuttig om uw wensen op een rijtje te zetten. Zoekt u een plant voor de schaduw, dan komen soorten als kamperfoelie, klimhortensia, vuurdoorn en klimop in aanmerking. Blauwe regen, kiwi en druif hebben daar en tegen veel zon nodig. Dan hebt u een klimmer waar u elk jaar de vruchten van plukt. Als u wilt genieten van een overvloed aan prachtige bloemen, dan is de clematis een goede keus. Kijk wel even op het plantenetiket wanneer u deze bloemenweelde mag verwachten, want er zijn clematissoorten die in het voorjaar bloeien en soorten die in de zomer bloeien. Zoekt u een snelle groeier, kies dan voor een bruidssluier of een hopplant, twee soorten met een verbazingwekkende groeikracht, die het vooral in wilde tuinen goed doen.

Planten
Plant een klimplant nooit direct tegen een muur of schutting, want daar is de grond meestal erg droog en schraal. Houd een afstand aan van minimaal 30 cm. Spit de bodem goed los en meng potgrond door de aarde om de grondstructuur te verbeteren. Het klimrek of een ander systeem dat de klimplant moet ondersteunen, kunt u het beste voor het planten aanbrengen. Kies voor een solide oplossing die de plant ook bij harde wind voldoende steun biedt.

Snoeien
De verschillende soorten klimplanten vragen om verschillende snoeiwijzen, maar in het algemeen geldt:- Probeer de vorm die u wilt krijgen er zo vroeg mogelijk in te brengen en wees niet bang om een gezonde klimplant flink terug te snoeien.- Verwijder regelmatig dood en ziek hout.- Behoud de scheuten die het dichtst tegen de schutting of muur aangroeien.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over klimplanten wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.