Siertuin

Kan er verbranding ontstaan na het gebruik van ECOstyle-meststoffen?

Nee, dat is - in tegenstelling tot veel andere meststoffen - bij organische meststoffen uitgesloten.

Met dank aan ECOstyle!

Kalk en meststof gelijktijdig strooien, kan dat wel?

Ja, kalk en Gazon meststof kunnen probleemloos gelijktijdig worden gestrooid.

Met dank aan ECOstyle!

Is de meststof Gazon-AZ schadelijk voor dieren?

Gazon-AZ of andere ECOstyle-meststoffen bevaten geen stoffen die de gezondheid schaden, maar meststoffen zijn natuurlijk niet bedoeld voor dieren. Let daarom op, dat de huisdieren er niet van eten, waarbij u rekening moet houden met de aantrekkelijk geur van meststoffen voor uw hond of kat!

Met dank aan ECOstyle!

Hoe vaak en hoeveel moet ik bemesten?

Met de ECOstyle organische meststoffen kunt u volstaan met 2 strooibeurten per seizoen. Mocht u "last" hebben van een arme zandgrond dan luidt het advies om 3 maal per jaar te bemesten volgens het advies op de verpakking.

Vuistregel voor de dosering is 1 kg/ 10 m². Het advies is om te bemesten in het begin van het groeiseizoen (maart – april) en halverwege het groeiseizoen vanaf half juni. Volg de adviezen op de verpakkingen.

Met dank aan ECOstyle!

De meststof die ik heb uitgestrooid gaat schimmelen. Is dat wel goed?

De ECOstyle meststoffen zijn verrijkt met bodembacteriën en schimmels, die na het uitstrooien vrij komen. De schimmelvorming is onschuldig en doet niets af aan de goede werking! Eigenlijk is het juist een teken dat de meststoffen haar werkt goed doet.

Tip:
Door het te dik strooien van de meststof kan een te dik plakkaat ontstaan met mogelijke negatieve gevolgen voor het gazon. Dit omdat dan onvoldoende zuurstof bij de wortels kan komen. Houdt u zich aan de voorgeschreven hoeveelheden op de verpakking. Dat is beter voor uw portemonnee en uw tuin!

Met dank aan ECOstyle!

Ik heb plotseling last van een agressieve schimmel in mijn buxus. Wat kan ik hieraan doen?

Op dit moment gaat er een agressieve schimmel rond die de buxus aantast. Dit is vaak de Cylindrocladium Buxicola. Helaas is de bestrijding van deze schimmel lastig, zowel op natuurlijke wijze, maar ook op een eventueel chemische wijze.

Is het nog niet te koud, dan is het belangrijk zoveel mogelijk aangetaste delen te verwijderen. Wat u van de plant afhaalt, kunt u beter niet op een composthoop of gft-bak gooien. Dan blijft de schimmel namelijk bestaan. Deze kunt u beter in de zwarte bak kwijt. Is het laat in de herfst of winter, dan kunt u met het snoeien beter wachten tot in het voorjaar.

Verder moet u in het voorjaar zo snel mogelijk beginnen met het spuiten van Vital op de plant. Vital is een middel dat de plant harder maakt. Hij maakt hem sterker, zodat de schimmel minder goed kan binnendringen. Op deze manier kunt u het probleem volgend jaar voorkomen. Het is belangrijk dit minimaal één keer per maand te herhalen, zodat de plant gedurende een langere tijd een verhoogde weerstand heeft. Bij de standaard snoeibeurt ook gelijk Vital toepassen voor extra weerstand.

Verder kunt u de plant het beste nogmaals bemesten, zodat het voldoende voedingsstoffen heeft om aan te sterken. Is het al bijna winter, dan heeft dit geen zin meer, de voedingsstoffen kunnen niet meer opgenomen worden. Als het bijna winter is, wacht dan tot het voorjaar met de bemesting.

Alle messen en scharen die u bij uw buxus heeft gebruikt goed schoonmaken. Dit om de verspreiding tegen te gaan.

Ten slotte, de schimmel die op dit moment heerst, is helaas erg agressief. Er bestaat ook een grote kans dat uw plant hier niet genoeg weerstand tegen kan leveren.

Hieronder nog een aantal tips:
Zorg voor goede organische bemesting in uw tuin. Door goed bodemleven krijgt schadelijke schimmels veel minder kans.
Zorg er ook voor dat er lucht door de plant heen kan gaan. Dit verkleint tevens de kans.
Snoei of knip de planten die tegen de aangetaste buxus aan staan ook terug.

Met dank aan ECOstyle!